DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Vatandaş için enflasyon ne kadar? TÜİK verileri ile çok farklı!

Yayınlanma Tarihi :
Vatandaş için enflasyon ne kadar? TÜİK verileri ile çok farklı!

TÜİK geçtiğimiz günlerde Eylül 2021'e ait enflasyon rakamlarını açıkladı. TÜFE olarak bilinen ve fiyatları ifade eden enflasyon yüzde 19 olarak gerçekleşti. Öte yandan vatandaşın cebine yansıyan ile Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon bir hayli farklı. Bu farkın oluşması özellikle Türkiye'de çalışan kesimin zamlarının belirlenmesinde TÜFE rakamlarının kullanılıyor olması nedeniyle bir hayli üzücü. TÜİK'in açıkladığı verilerin cepten çıkanla alakası dahi yok.

2022 Asgari Ücret için ilk gösterge: Enflasyon rakamları açıklandı

VATANDAŞA ENFLASYON YÜZDE 40

TÜİK'e göre yıllık enflasyon yüzde 19. Fakat sadece son bir yılda doğalgaz, elektrik, su ve internet gibi temel ihtiyaçlara bakıldığında durum hiç de böyle değil. Gerçek enflasyon adeta uçmuş durumda. Vatandaş artık cebinin hesabını yapmadan sokağa adım dahi atamıyor. Eskiden ihtiyaç görülen bazı şeyler lüks. Vatandaşlar bir süredir kıyafeti bile seçerek alıyor.

İşin tabi ki temelinde gıda enflasyonu var. Market fiyatları inanılmaz artmış durumda. Bu konuda zaten Cumhurbaşkanı ile marketler arasında yaşanan polemik, 1000 tane Tarım Kredi Kooperatif Market açılma planı gibi etmenler gıda enflasyonunda durumun ne kadar kritik olduğunu gösteriyor. Vatandaş bu konuda kim suçlu umursamıyor. İnsanların tek derdi marketteki bu fiyatlarla evlerine sağlıklı gıda almak olmuş durumda.

Özellikle asgari ücret ile geçinen vatandaşlar perişan durumda. Bir çok farklı kurum açlık sınırını 3000 TL'nin üzerinde bulmaya başladı. Vatandaşlara göre bu bile eksik.

KİRA ÖDEYENİN VAY HALİNE

Geçim sıkıntısı sadece gıda, kıyafet gibi ihtiyaçlarla sınırlı değil. Şu sıra özellikle kira fiyatları almış yürümüş durumda. Kiralık evlerde yaşanan ve geçtiğimiz yaz gündem olan fiyatlar öğrencilerin de bir numaralı endişesi haline gelmiş durumda.

ÇOCUK OKUTMAK BAŞKA BİR ÇİLE

Çocuğunu özel okula verenler zaten sıkıntılı durumda. Ama devlet okullarına giden çocukların da en temel ihtiyaçlarını karşılamak bir hayli zorlaşıyor. Aileler çocukları ekstra bir kırtasiye veya kıyafet masrafı çıkarmasın diye gözünün içine bakıyor.

Her neticede TÜİK ile vatandaş arasında bir kopukluk olduğu aşikar. Bu durum nereye kadar sürdürülebilir elbette bilinmiyor. Fakat insanların ilk derdi yaklaşan kış öncesi başta gıda olmak üzere bir çok ihtiyaç kaleminde fiyatların bir nebze de olsa mantıklı seviyeye gelmesi.

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış