
YSK'nın 31 Mart İstanbul Seçimi'ni iptal ederek seçimi 23 Haziran 2019'da yenileme kararının ardından tüm gözler İstanbul'a çevrilmiş durumda. Ak Parti adayı Binali Yıldırım ile CHP adayı Ekrem İmamoğlu arasındaki yarış tüm hızıyla sürerken anket şirketleri farklı noktalara dikkat çekiyor.
KÜRT SEÇMEN AK PARTİ'YE DÖNDÜ
DW Türkçe kanalından Aslı Işık'a göre Ak Parti yönetiminin Abdullah Öcalan'ın avukatı ile görüşmesine izin vermesi ve Selahattin Demirtaş'ın hapisten çıkacağı söylentilerinin ardından İstanbul'daki Kürt seçmenin yönü yeniden Binali Yıldırım'a dönmüş olabilir.
SEÇMENİ SANDIĞA GÖTÜRMEK ÖNEMLİ
MAK Danışmanlık şirketine göre seçmenlerin 31 Mart'taki kanaati değişmedi. Bu nedenle 23 Haziran'da seçmenini sandığa götürebilen seçimi kazanacak.
Sandığı gitmeyen yüzde 17'lik bir kesim olduğunu hatırlatan MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat'a göre yüzde 10'luk bir kesim yine sandığa gitmeyecek, bu yüzden seçim sonucunu sandığa gidecek yüzde 6-7'lik kesim belirleyecek.
ANAR Araştırma Şirketi'nin Başkanı İbrahim Uslu ise seçmenini sandığa götürenin ipi göğüsleyeceğini düşünüyor.Uslu'ya göre bu seçimde sandığa gitmeyen 1 milyon vatandaşın yarısı tepki olarak sandığa küsen Ak Parti seçmeni. Uslu 1 milyon kişinin diğer yarısının da başka partilere dağıldığını düşünüyor.
Gezici Araştırma Şitketi Murat Gezici ise 23 Haziran seçimi ile ilgili; "Seçimin kaderini, mütedeyyin Kürtlerle, biraz muhafazakâr, milliyetçilik dozu yüksek, gelir düzeyi 2200 TL'nin altındaki seçmen belirleyecek"
KÜRT SEÇMEN BELİRLEYİCİ
MAK Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Kulat, İstanbul'da seçim sonucunu Kürt seçmenin belirleyeceğini, bu nedenle Ak Parti'de başlayan yumuşak dilin yakın zamanda muhalefetin geneline yayılacağını söyledi.
Murat Gezici ise Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gibi 'şehir efsanesi' söylemlerin dahi Kürt seçmen üzerinde olumlu etki yarattığını düşünüyor.
Maksat İstihdam