Yine Çin, yine virüs paniği: Bu sefer SARS

16 Nisan 2024 - 20:36

Yine Çin, yine virüs paniği: Bu sefer SARS

Yine Çin, yine virüs paniği: Bu sefer SARS
Son Güncelleme :

23 Kasım 2020 - 1:10

Dünya yaklaşık 1 yıldır Koronavirüs kabusunu yaşıyor. Milyonlarca insana bulaşan, milyonlarca insanın vefatına sebep olan, dünya ekonomisini sarsan, dünyanın pek çok ülkesinde insanların aylarca eve kapanmasına sebep olan ve hayatımızın uzun zamandır bir numaralı gündem maddesi olan Koronavirüs ilk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp dünyaya yayılmıştı. Dünya hala Korona ile uğraşırken, Çin'de yeniden ortaya çıkan SARS virüsü insanları bir başka paniğe sevk etti.

Yabancı ajanslardan alınan bilgilere göre Çin'in Şangay kentinde bulunan Pudong havalimanındaki bir çalışanda SARS virüsü tespit edildi. Bunun ardından karantina alınmaya çalışılan 14 bin kişi ortaya tam bir kaos çıkardı.

KORONA DA BİR SARS TÜRÜ

SARS insanlığın yabancı olduğu bir virüs değil. Korona'dan daha öldürücü ama daha yavaş bulaşımı olan SARS virüsü bir dönem insanlığı tehdit eden virüslerden biriydi. Şu an dünyayı sarsan Korona'da bilimsel olarak Sars Cov-2 olarak adlandırılıyor.

SARS NEDİR? 

SARS bir virüs türüdür. Tıpkı Corona gibi hava yolu başta olmak üzere çeşitli yollardan bulaşabilir. SARS'a yakalanmış biri 10 gün içinde hastalık belirtilerini göstermeye başlar. SARS'ın belirtileri;

  • Ateş
  • Kuru öksürük
  • Terleme
  • Baş Ağrısı
  • Vücut yorgunluğu
  • Solunum güçlüğü
  • Boğaz ağrısı şeklindedir.

Kasım 2002 ve Temmuz 2003 tarihleri arası dünya bir dönem SARS virüsü paniği yaşadı. O dönem yine Çin'de başlayan salgın ilk olarak Hong Kong'ta görülmüştü. Hızlıca Asya'daki 37 ülkeye yayılan virüs 1 yıl içinde  8422 vaka ve 912 ölüme sebep olmuştu. Fakat SARS virüsü 2003'ten sonra yayılımını birden durdurdu.

SARS, Korona'ya göre daha ölümcül bir virüs. Saptanan vakalara göre ölüm oranları şöyle olmuştur;

24 yaş ve daha gençlerde %1 altında, 25 - 44 yaş arası %6, 45 - 64 yaş arası %15, 65 yaş ve üzerinde %50

Bu oranların mevcut Corona yüzdelerine göre çok daha fazla olduğu görülüyor. Çeşitli teoriler olsa da, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasına göre Korona Virüsü'nün dünyada tüm yaş gruplarında ortalama yüzde 0.25 öldürücü olduğu düşünülüyor. Bu rakamlar yaş gruplarına göre değişebiliyor. Fakat Corona, SARS'tan çok daha hızlı yayılan bir virüs olduğu için hastanelerde sağlık sisteminin çökme riskini ortaya çıkarıyor. Bu nedenle dünya genelinde önlemler ve karantina kararları alınıyor.