
Dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını, insan hayatını tehdit ettiği kadar, toplumların ekonomik refahını da derinden sarsmış durumda. Ülkeler arası ticaretin ve turizmin durma noktasına gelmesi, pandemi nedeniyle bir çok işletmenin kapanması bir çok insanın cebini boşalttı. İstanbul Üniversitesi tarafından son yapılan araştırma ise insanların korkularını gözler önüne serdi.
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi, uzun zamandır Covid-19'un toplum üzerindeki etkilerini araştırıyordu. Yapılan araştırmanın sonuçları "Covid-19 Salgınının Ekonomik, Sosyal ve Siyasal Etkileri ve Türkiye’ye Yönelik Öneriler" başlıklı bir rapor ile yayınlandı.
İŞSİZ KALMA KORKUSU SARDI
Yayınlanan raporda en dikkat çekici sonuç vatandaşların işsizlik korkusu oldu. Araştırmaya göre özel sektörde çalışan vatandaşlarımızın yarısından fazlası, yani yüzde 51.32'si işlerini kaybetme korkusu yaşıyor.
Yine dikkat çeken bir diğer sonuç ise aç kalma korkusu oldu. Araştırmaya göre vatandaşlarımızın yüzde 39.2'si önümüzdeki 2 ay içinde yiyecek ekmek bulamamaktan, yani aç kalmaktan korkuyor.
Araştırmada virüsün içinde bulunduğumuz süreçte insan psikolojisine etkisi de görüldü. Araştırmaya göre halkımızın;
- Yüzde 65'inin huzursuzluk sorunu başladı
- Yüzde 53'ünün uyku düzeni bozuldu
- Yüzde 39'u sürekli yorgunluk ve bitkinlik yaşıyor
- Yüzde 42'si günlük işlerini yapamaz hale geldi.