
İŞKUR'un işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya bölgelerde, doğrudan veya yüklenici vasıtası ile toplum yararına olacak bir işin gerçekleştirilmesi için istihdam alanı açtığı programa Toplum Yararına Program ismi veriliyor. Türkiye'de bilinen son rakamlara göre 2 milyona yakın TYP çalışanı var.
TYP dönem dönem farklı kurumlar için açılmakta. Son olarak Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz haftalarda ülke genelinde bakanlığa bağlı okullar için TYP üzerinden güvenlik, bahçe işleri, bakım ve onarım gibi alanlarda TYP çalışanı istihdam etmeye başladı.
TYP çalışanları kısa süreli sözleşmeler ile çalışıyor. Bu sözleşmeler en fazla 9 aya kadar çıkıyor. Yargı kararı ile bu kimseler işçi statüsünde kabul ediliyor.
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan
TYP ÇALIŞANLARI NEDEN SENDİKALI OLAMIYOR?
Önceki gün İŞKUR'un 10. Genel Kurulu'na misafir olan Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın gündem maddelerinden biri TYP çalışanları oldu. TYP çalışanlarının sendikalı olamadığını söyleyen Arslan, yargı tarafından işçi statüsünde kabul edilen ve sendikalı olmalarına da izin verilen TYP'liler için Çalışma Bakanlığı'nın hala e-Devlet üzerinden sendika üyeliği ekranı açmamasının gelecekteki sorunları daha da arttıracağından endişe ettirdiğine vurgu yaptı.
Arslan sözlerini; "Bu bir istihdam modeliyse her alanda, her yönüyle ve her yerde işletilmesi gerekiyor” ifadeleri ile bitirdi.

