
2021 asgari ücret görüşmelerinin başlamasına az bir süre kala, asgari ücretlinin gözü kulağı gelecek zam için toplantılarda olacak. Verilebilecek en düşük ücreti ifade eden asgari ücret için 4 Aralık’ta Türk-İş, TİSK ve hükumet bir araya gelerek çalışmalara başlayacak. Peki yapılacak zam oranı kaç kişiyi doğrudan etkileyecek? Yani Türkiye’de kaç asgari ücretli çalışan var?
2014’TEN BERİ SAĞLIKLI VERİ YOK
Aslında asgari ücretli sayısı ile ilgili önemli bir eksik bu soru ile ortaya çıkıyor. 2014 yılından beri kamuda veya özel sektörde asgari ücret ile istihdam edilen vatandaş sayısına ilişkin net bir araştırma yok. Ayrıca hesaplamayı zorlaştıran bir diğer konu da geçici işçiler. Geçici işçi olup asgari ücret alan vatandaşların hesaplamaya hangi dönemde, nasıl dahil edileceği de bir başka konu. Ayrıca maaşı asgari ücretin üzerinde olduğu halde, bazı işverenlerin sigorta primini az ödemek adına asgari ücretten prim yatırdığı işçiler de hesabı güçleştiren bir başka unsur.
Fakat 2014 yılında TBMM’ye verilen soru önergesine cevap veren dönemin bakanı Faruk Çelik, 4 milyon 970 bin 737 asgari ücretli olduğunu söylemişti.
Bu sayının 2020 itibari ile 6 ila 6.5 milyon arası olduğu tahmin ediliyor.
2014’te kamu veya özel sektördeki işçi sayısı 12 milyon 287 bindi. Bu da oransal olarak işçilerin yüzde 41’inin asgari ücretli olarak çalıştığını gösteriyor. Bu oranın 2020’de çok büyük bir değişime uğramadığı düşünülüyor.
Asgari ücretli çalışan sayımız Avrupa ortalamasının bir hayli üzerinde görünüyor. Avrupa’da en çok asgari ücretlinin çalıştığı Slovenya’da oran yüzde 19 iken, ülkemizde yüzde 41 gibi devasa bir oran çıkıyor. Bu da ülkemizde çalışan ücretleri ile ilgili bir başka sorunu ortaya koyuyor.