DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Patronu şikayet ettiği için kovulanlar dikkat: Haklısınız!

Yayınlanma Tarihi :
Patronu şikayet ettiği için kovulanlar dikkat: Haklısınız!

Çalışma hayatı içinde işçiler herhangi bir alanda patronlarının hukuksuz veya iş kanuna aykırı davranışlarına şahit olabiliyorlar. Toplumun kanayan yaralarından biri olan iş kazaları da zaman zaman işverenlerin dikkatsizliği veya kanun dışı uygulamaları arasında yer alıyor. Bu durumu şikayet eden bazı işçiler işlerini kaybediyor.

Bu konuda Yargıtay'dan emsal bir karar geldi. Dava konusu olan olayda işçi, işverenin tedbirsizliği nedeniyle sol el işaret parmağını kaybettiği iddiası ile mahkemeye başvurdu. Fakat yine iddiaya göre işveren, işçinin mahkemeye gitmesine sinirlenerek işçinin iş akdini sona erdirdi.

İşçi Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayette bulunarak haksız yere işinden edlidiğini, yıllık izin kullandırılmadığını, çalıştığı süre boyunca hiç bir şekilde fazla mesai ücreti alamadığını söyledi.

MAHKEMEDEN KARAR

Mahkeme kararında işten çıkarmanın haksız olduğuna hükmetse de, işçinin diğer taleplerine dayanak bulamayıp reddetti. İki taraf da karardan memnun olmayıp temyize gitti.

YARGITAY'DAN KARAR

Konu bu sefer Yargıtay 9.Hukuk Dairesi'ne geldi. Emsal bir karar alan kurum, Her ne kadar feshe dayanak olarak devamsızlık gösterilmişse de davacının devamsızlık yaptığına dair yeterli delil de sunulmamıştır. Olayların gelişimi ve dosya kapsamı hep birlikte değerlendirildiğinde davacının hizmet akdinin davacının işvereni Cumhuriyet Savcılığına şikayeti üzerine sona erdirildiği ve yapılan feshin kötü niyetli olduğu kabul edilmelidir. Bu nedenle kötü niyet tazminatı isteminin kabulü gerekirken yazılı şekilde reddi hatalıdır. Fazla çalışma ücret alacağının ödendiğini ispat yükü işverene ait olup, davalı işveren tarafından fazla çalışma ücret alacaklarının ödendiğine ilişkin imzalı maaş bordrosu veya eşdeğer belge sunulmamıştır. Fazla mesainin ödendiğine ilişkin tanık beyanları, beyan sahibini bağlayacak nitelikte olup, davacının fazla mesai ücretlerinin ödendiğini ispatlamaz. Buna göre tanıkların davacının çalışma saatlerine yönelik beyanlarının değerlendirilerek davacının haftalık yasal çalışma süresini aşan çalışmaları varsa alacaklarının hüküm altına alınması gerekirken yanılgılı değerlendirmeyle talebin reddine karar verilmesi hatalıdır. Temyiz olunan kararın, bozulmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.”ifadelerini kullandı.

Maksat İstihdam

YORUM YAP

DÖVİZ KURLARI

  • DolarDOLAR
    ALIŞSATIŞFARK
  • EuroEURO
    ALIŞSATIŞFARK
  • SterlinİNG. STERLİNİ
    ALIŞSATIŞFARK
  • FrangİSV. FRANGI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Kanada DolarıKAN. DOLARI
    ALIŞSATIŞFARK
  • Çeyrek AltınÇEYREK ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • Gram AltınGRAM ALTIN
    ALIŞSATIŞFARK
  • BitcoinBITCOIN
    FİYATDEĞİŞİM

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış