
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) bünyesinde çalışan mevsimlik işçilerin yıllardır çözüm bekleyen sorunları, bu kez Cumhurbaşkanlığı nezdinde doğrudan gündeme taşındı. Öz Gıda-İş Sendikası, mevsimlik işçilerin çalışma süreleri ve güvencesiz istihdam yapısına ilişkin kapsamlı bir dosyayla Külliye'ye çıktı.
Cumhurbaşkanlığı’nda kritik ziyaret
Öz Gıda-İş heyeti, 13 Ocak 2026 tarihinde Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla’yı makamında ziyaret etti. Ziyarete;
Ziyeret'te Genel Başkan Ramazan Gülpolat ile Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Mehmet Şahin ile beraber,
Tevfik Ali Hançeroğlu (Genel Başkan Yardımcısı)
Tufan Acar (Genel Sekreter)
- Abdulhalik Damar (Yüksek İstişare Kurulu Üyesi)
katıldılar.
Heyet, ÇAYKUR’da görev yapan mevsimlik işçilerin yaşadığı yapısal sorunları içeren dosyayı Cumhurbaşkanlığı’na sunarak, çözüm sürecinin hızlandırılmasını talep etti.
Asli işler mevsimlik işçilerle yürütülüyor”
Ziyarette yapılan değerlendirmelerde, ÇAYKUR’da asli ve süreklilik arz eden işlerin büyük ölçüde mevsimlik işçiler eliyle yürütülmesine rağmen, bu çalışanların uzun yıllardır sınırlı çalışma süresi ve güvencesiz istihdam koşullarında bırakıldığı vurgulandı.
Bu kapsamda, yürürlükte bulunan 5620 sayılı Kanun’un açık hükümlerine ve benzer kamu kurumlarında yerleşmiş uygulamalara rağmen, ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin çalışma sürelerinin bugüne kadar artırılmamış olmasının hukuki eşitlik ve sosyal adalet ilkeleriyle bağdaşmadığı ifade edildi.
Çalışma barışı uyarısı
Heyet, Cumhurbaşkanı tarafından geçmiş yıllarda verilen talimatlar ve kamuoyuna yansıyan açıklamalara rağmen sorunun hâlâ çözülememiş olmasının;
Çalışma barışını zedelediği
Kurum içi adalet duygusunu zayıflattığı
İşçiler açısından ciddi bir belirsizlik yarattığı
görüşünü dile getirdi.
Öte yandan, sorunun uzamasının hem iş verimini hem de kurumsal huzuru olumsuz etkilediği belirtildi.
Gülpolat: “Bu artık ertelenemez bir zorunluluk”
Genel Başkan Ramazan Gülpolat, ziyaret sırasında yaptığı değerlendirmede, insan onuruna yakışır bir çalışma düzeninin anayasal ve sosyal bir sorumluluk olduğunu vurguladı.
Gülpolat, çözüm için üç temel talebin altını çizdi:
Mevsimlik işçilerin çalışma sürelerinin 5620 sayılı Kanun kapsamında kademeli olarak artırılması
Kurum bünyesindeki boş norm kadroların mevsimlik işçiler arasından doldurulması
Kamu kurumları arasında uygulama birliğinin sağlanması
Bu adımların artık ertelenemez bir zorunluluk haline geldiğini ifade etti.
Süreç takip edilecek
Ziyaret, ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin taleplerinin ilgili kurumlar nezdinde takip edilmesi ve çözüm sürecinin hızlandırılması yönündeki karşılıklı iyi niyet ve temennilerle sona erdi. Öz Gıda-İş Sendikası, sürecin takipçisi olacağını ve işçilerin hakları için mücadelesini sürdüreceğini bildirdi.

