
Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında bir süredir devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinden 'uyuşmazlık' çıktı. 5 oturum devam eden ve 44 madde üzerinde uzlaşılan görüşmelerde 64 madde ve 2 ek maddede anlaşma sağlanamadı.
Türk Metal Sendikası ile MESS arasındaki en büyük uyuşmazlık maddesi ücret konusunda yaşandı. Ayrıca sosyal haklar içindeki maddi konular bir diğer anlaşmazlık konusunu teşkil etti.
TÜRK METAL: "KABUL EDİLEMEZ RAKAMDI"
Görüşmeler sonrası açıklama yapan Türk Metal Sendikası, kendilerinin yüzde 26.8 oranında bir ücret artışı istediği halde MESS'in ilk 6 ay için yüzde 6.05 ücret artışı teklif ettiğini söyledi. Diğer 6 aylar ve sosyal hakların mali kısımlarında ise MESS'in sadece enflasyon tutarında artış teklif ettiğini söyleyen Türk Metal İş, gece çalışma için istedikleri yüzde 15 ek tazminat için MESS'in sadece yüzde 10 önerdiğini söyledi ve bu teklifleri kabul edemeyeceklerini söyledi.
MESS'in ülkenin geçtiği kritik dönemde işçileri 'bir lokma, bir hırka' anlayışına terk etmesini kabul edemeyeceklerini beyan eden Türk Metal Sendikası, bu nedenle sözleşme masasını terk ettiklerini ve uyuşmazlık tutanağının tutulduğunu belirtti.
Meşru eylem haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini de söyleyen Metal-İş, grev için kapıyı açmış oldu.
Bu sözleşme 160 bin metal işçisini doğrudan ilgilendiriyordu.