Mahmut Arslan: "Şiddet ve tacize karşı sözleşme onaylanmalı"

19 Nisan 2024 - 05:58

Mahmut Arslan: "Şiddet ve tacize karşı sözleşme onaylanmalı"

Mahmut Arslan:
Son Güncelleme :

08 Mart 2021 - 13:49

Hak-İş Konfederasyonu'nun 10. Uluslararası Kadın Emeği Buluşması'nda konuşan Genel Başkan Mahmut Arslan, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı verdi. Arslan, sendikal mücadele kadının önemine dikkat çekerken, kadın emekçilerin iş yerlerinde yaşadığı sorunlar için ortaya konan sözleşmenin de kabulünü istedi.

2019 yılında Birleşmiş Milletler Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 190 sayılı 'iş yerinde şiddet ve tacize karşı mücadele sözleşmesi'nin Türkiye'de de kabul edilmesini isteyen Mahmut Arslan, ülkemizdeki mevzuat ve kanunlarda iş yerlerinde kadına şiddet ve tacizin önlenmesi için büyük aşama kaydedildiğini fakat yine de bu tür olayların yaşanmaya devam ettiğini vurgularken, ilgili sözleşmenin onaylanması ile büyük aşama kaydedileceğini vurguladı.

Çok sayıda kadın sendikacının da olduğunu vurgulayan Mahmut Arslan; "Daha ilerisini istiyoruz. Artık sendikacı kadın liderler olarak sayımızın artırılması, daha da güçlendirilmesi ve bu konuda gereken sorumluluklarımızı yerine getirerek olması gereken noktaya birlikte taşımamız gerekiyor." dedi.

Hak-İş'in yüzde 28'lere varan kadın üye sayısı ile kadın emekçilerin mücadelesinde de öne çıktığına dikkat çeken Arslan; "Geçen yıl, 170 bin olan kadın üye sayımız, bu yıl 194 bine yükseldi. Genel merkez ve sendikalarda kurulu kadın komitesi, 81 il ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde örgütlü yapısı, uluslararası kuruluşlardaki temsiliyetiyle Hak-İş'li emekçi kadınların sendikal hareketteki yeri ve rolü tarihe iz düşmüştür. Bugün Sendikalarımızın hemen hemen her kademesinde sendikacı lider kadınımız görev yapmakta. Temsilcilik, şube başkanlığı, genel başkan yardımcılığı gibi her statüde kadın liderimizi görmekteyiz. Bunun son örneğini yakın zamanda yaşadık. Konfederasyonumuzda ilk defa bir kadın, genel sekreter olarak görev yapmakta. Sendikal mücadeleyi geleceğe taşıyabilmek için toplumsal eşitliğin sağlanması gerekmektedir. Bu sadece kadınlara karşı değil milletimize karşı da sorumluluğumuzdur."dedi.

KADIN'IN KIYAFETİYLE YARGILANDIĞI DÖNEM BİTTİ

28 Şubat dönemine de atıf yapan Arslan, o dönemin ardından kadınların kıyafeti ile yargılandığı dönemin de geride kaldığını, fakat yeni 28 Şubat'ların yaşanmaması için sivil ve özgürlükçü bir anayasanın önemli olduğu vurgusunu yaptı.