DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Kabine toplantısı bitti: Kısıtlamalar ne zaman bitecek?

Yayınlanma Tarihi :
Kabine toplantısı bitti: Kısıtlamalar ne zaman bitecek?

Kabine toplantısı sonrası açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomi, tedbirler ve bir takım gündem maddelerini değerlendi. Erdoğan, ekonomideki gelişmelerden, salgının ekonomiye etkisine, Türkiye'nin büyüme rakamlarından aşı takvimine kadar geniş bir yelpazede konuştu.

EKONOMİK DEĞERLENDİRME

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir numaralı gündem maddesi ekonomi oldu. Ekonomideki gelişmeleri paylaşan Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadeleri kullandı.

"2021 yılın ülkemiz milletimiz ve tüm dünya için hayırlara vesile olmasını diliyorum. İnsanlık olarak 2020 yılını iyi hatırlarla kapatmadık. Ülkemizde ve dünyada sıkıntılar ve afetler nedeniyle geçtiğimiz yılı büyük bedeller ödeyerek geride bıraktık. Oysa 2020 yılını ülke olarak iyi bir başlangıç ile karşılamıştık. Hedeflerimize doğru kararlılıkla yürüyorduk. Korona'nın ülkemize de sıçraması ile hızla hazırlandık. Zaten güçlü olan Sağlık sistemimizi daha da güçlendirdik. Salgından etkilenen kesimler için hibe ve destek programları başlattık. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 oranında bir büyüme rakamına ulaştık.

Yılın ikinci çeyreğinde ise ülkemizde Korona salgını derinden hissedildi. Salgının etkilerini azaltmak için hayata geçirdiğimiz önlem ve tedbirler sayesinde ekonomimizi koruduk. Haziran ayından sonra hızlı bir toparlanma sürecine girdik.

Salgın nedeniyle ihracatta yaşanan daralmaya rağmen 2020'yi iyi tamamladık. Hedeflerimize bu şekilde uygun adımlarla ve kararlı bir şekilde yürüyoruz.

Bu gelişmeler ile salgına bel bağlayan kriz tellallarının payına yine hüsran düştü. 2021'in de bu büyümenin süreceği iklime sahip olacağına inanıyoruz. Yeni yılda önceliklerimiz; fiyat istikrarı ve ekonomik reformlar olacak."

TÜRKİYE'NİN HUZURUNU KAÇIRMAK İSTEYENLER

Bir süredir Türkiye'nin istikrarı üzerinde oynanan oyunların farkında olduklarını söyleyen Erdoğan, vesayetin dayatmasının belirleyici olduğu günlerin geride kaldığını söyledi. Özellikle çıkarılmaya çalışılan iç karışıklıları değerlendiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu ile ilgili;

"Bizzat kendisi kaset komplosu ile başa geçen, kendi partisindeki taciz-tecavüz vakalarını görmezden gelen ana muhalefetin Sözde Lideri" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'na yüklenen Cumhurbaşkanı; "Teröriste terörist diyemeyen sözde genel başkan" ifadeleri ile Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz gün "Sözde Cumhurbaşkanı" ifadesine de gönderme yapan Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nu CHP seçmeninin vicdanına havale ettiğini söyledi.

TÜRKİYE'Yİ ENGELLEMEYECEKLER

Türkiye'nin büyük bir inançla 2023 yılına yürüdüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Ne kadar uğraşırlarsa uğraşsınlar 2023 hedeflerine ulaşmayı engelleyemeyecekler" ifadelerini kullanırken, son 7 yılda bu amaçla yapılmaya çalışılan karışıklık girişimlerinin de farkında olduklarını belirtti.

KURAKLIK

Bu yıl mevsimin çok altında gerçekleşen yağışların ülkemizin büyük bir kuraklık tehdidi ile karşı karşıya kalmasına neden olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100 yılda bir görülecek bu kuraklık tehdidi karşısında halkı tedbir almaya çağırdı.

Her alanda tasarrufun esas olduğunu belirten Erdoğan, ülkemizdeki suyun 2/3'ünden fazlasının tarımda kullanıldığını belirtirken, yeni projeler, santraller ve yeraltı barajları için hazırlıklara başladıklarını belirtti.

Enerjide tasarruf projelerine de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2033 yılına kadar yılda 30 milyar enerji tasarrufu hedeflediklerini belirtti.

KORONAVİRÜS KISITLAMALARI

Alınan tedbirler sayesinde salgının artış hızını gözle görülür biçimde geriletmeyi başardıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kazanımları korumak ve daha ileriye taşımak için 83 milyonun gayret göstermesi gerektiğini belirtti.

Salgın tedbirlerinin vatandaşların üzerindeki olumsuz etkilerinin farkında olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgına kesin çözüm bulunana kadar tedbir alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Böylece bir iki hafta daha tedbirlerle yaşanacağı kesinleşmiş oldu. Önümüzdeki günlerde yasakların kaldırılması için yeni değerlendirmeler yapılacak.

AŞI ÇALIŞMALARI

SinoVac'ın ülkeye gelmeye başladığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 milyon doz aşının geldiğini söylerken, Alman, Rus ve İngiliz menşeili aşılar için de takipte olduklarını söyledi.

Faz 3 çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Erdoğan, bu hafta sonuna kadar aşı takvimine başlayacaklarını, yani aşılamanın Perşembe veya Cuma başlayacağını söyledi.