
Son aylarda ülkenin başlıca gündem maddeleri arasında Dolar Kuru yer alıyor. 2020'nin son aylarında bir dönem 8 liranın kıyısından dönen kur, Merkez Bankası Başkanlığı'na Naci Ağbal, Maliye Başkanlığı'na Lütfi Elvan'ın gelişi ile hızlı bir toparlanma sürecine girdi.
Fakat bu toparlanmanın bedeli yüksek faizler oldu. Son aylarda faizleri yeniden yükselten Merkez Bankası, son olarak 5 Şubat Cuma günü Dolar/TL paritesini 7.02 seviyesine geriletmeyi başardı.
Şimdi gözler 8 Şubat 2021 Dolar Kuru'nda. Beklentiler gün içerisinde Dolar'ın aylar sonra 6 TL seviyesini görmesi olacak.
BİR SÜRE DAHA FAİZLER YÜKSEK...
Son olarak Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, faiz düşürmeyi bir süre daha düşünmediklerini söyledi. Merkez Bankası'nın enflasyon hedefleme stratejisi doğrultusunda sıkı para politikasına geçtiğini söylerken; 'Gerekirse daha fazla sıkılaştırmaya gideriz' ifadeleri ile piyasaları etkilerken, olası yüksek enflasyona müdahaleler için de hazırlıklarını yaptıklarını belirtti. Ağbal, hedef enflasyonu yüzde 5 olarak belirlediklerinin altını çizdi.
MERKEZ BANKASI REZERVLERİ YÜKSELİYOR
Öte yandan bir dönem eksi rezervi gören Merkez Bankası, TL'nin güçlenmeye başlaması ile rezervlerde de artış başladı.
TCMB tarafından Haftalık Para ve Banka İstatistikleri raporuna göre, 29 Ocak'ta Merkez Bankası brüt döviz rezervleri 2 milyar 856 milyon dolar artışla 53 milyar 367 milyon dolara çıktı. Brüt döviz rezervleri, 22 Ocak'ta 50 milyar 511 milyon dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası'nın toplam rezervleri ise geçen hafta bir önceki haftaya kıyasla 2 milyar 207 milyon dolar artarak 93 milyar 329 milyon dolardan 95 milyar 536 milyon dolara yükseldi. Merkez'in toplam rezervleri en son, pandemi öncesi 28 Şubat 2020 haftasında 107 milyar doların üzerindeydi.
