DOLAR
EURO
STERLIN
FRANG
ALTIN
BITCOIN

Danıştay'dan işçileri ilgilendiren 'soruşturma' kararı

Yayınlanma Tarihi :
Danıştay'dan işçileri ilgilendiren 'soruşturma' kararı

696 sayılı KHK, Aralık 2017'de çıktıktan sonra, o sırada kamuda taşeron şirketler bünyesinde kamuya bağlı olarak çalışan işçilerin belirli koşullarla kadroya geçirilmesi sağlandı. 900 bin işçinin kadro aldığı bu süreçte bazı işçiler çeşitli statülere takılırken (KİT, yüzde 70, 4 Aralık gibi) bazı işçiler alım sürecindeki aşamalara takıldı.

Kimi işçi yapılan sınava takılırken, kimi işçi güvenlik soruşturması nedeniyle mağduriyet yaşadı. Bunlardan biri İBB bünyesinde görev yaparken kadroya geçiş sürecinde güvenlik soruşturmasına takılan bir işçi oldu. O dönem hizmet alım sözleşmesi kapsamında işçi statüsünde görev yaparken, 696 sayılı KHK'dan yararlanmak için sınava giren işçi bu sınavda başarılı oldu. Fakat söz konusu işçi güvenlik soruşturmasında elendi.

Bunun üzerine kişi konuyu avukatı ile birlikte mahkemelere taşıdı. Danıştay 12. İdare Mahkemesi'ne gelen karar işçi lehine oldu. Danıştay, 'Arşiv araştırması ilgili birimler tarafından yapılır' ibaresi hakkında İdare Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.

KARAR SADECE TEK KİŞİ İÇİN DEĞİL

Bu emsal karar ile birlikte 'Arşiv araştırması ilgili birimler tarafından yapılır' ibaresi hakkında İdare Dairesi yürütmeyi durdurma kararı verilmesi sonrası önemli bir eşik aşılmış oldu. Arşiv araştırması sonucu kamuya geçemeyen pek çok işçi aynı konuda dava açıp kazanabilir.