GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

29 Mart 2024 - 07:53

Namık Kemal YILDIZ; Eğitimci-yazar. Ankara Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Millî Eğitim Bakanlığında çeşitli görevlerde bulundu. İngiltere, Romanya, İran ve Afganistan'da Millî Eğitim Bakanlığı adına çalışmalara katıldı. Eğitim alanında yazılarına Maksat İstihdam'da devam etmektedir.

Namık Kemal Yıldız

GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ

GELECEĞİN MESLEKLERİNDEN NANOTEKNOLOJİ MÜHENDİSLİĞİ
Son Güncelleme :

16 Ekim 2019 - 11:58

Gelecek çabuk geliyor.

Okul yöneticileri, öğretmenler, anne ve babalar, geleceği önceden görüp, geleceğe ve geleceğin mesleklerine çocuklarımızı hazırlamakta geç kalmayalım.

İş ve işçi dünyası ve bilim insanları geleceğin mesleklerini tartışıyor. Hangi meslekler ölecek veya önemini yitirecek? Hangi yeni meslekler ortaya çıkacak? Yeni meslekler, reel sektörü nasıl etkileyecek? Ölen mesleklerde çalışan personel,  işsiz mi kalacak?  Dijitalleşen mesleklerde çalışan personelin örgütlenmesi nasıl olacak? Geleceğin mesleklerinde çalışanların sendikal durumlarına nasıl bir çözüm getirilebilecek? İşte bu sorulara taraflarınca cevap aranmaktadır.

Bu defa yine geleceğin mesleklerinden Nano Mühendisliği hakkında kısa bilgiler vereceğim.

Nano ne demektir?

Yunanca “nannos” kelimesinden gelen ve “cüce” anlamı taşıyan nano kelimesi günümüzde teknik bir ölçü birimi olarak kullanılır. Başına ön ek olarak geldiği herhangi bir birimin “milyarda biri” anlamını taşır. Örneğin; nanometre, metrenin milyarda birini (1nm =1/1000000000 m) ifade etmektedir.

Nano Teknolojisi Nedir?

Nano teknoloji hızlı bir şekilde 21. yüzyılın endüstriyel devrimi olarak biçimlenmektedir. Nano teknolojinin etkilemeyeceği bir endüstri kolunu düşünebilmek neredeyse imkânsızdır. Nano teknoloji yediğimiz gıda ürünlerinden, giydiğimiz kıyafetlere, kullandığımız ilaçlardan, bilgisayarlarımızın gücüne, sürdüğümüz otomobillerden, yaşadığımız evlere kadar hayatımızın her noktasını etkilemeye başlamıştır.

Nano Teknolojisinin Önemi

Nanoteknolojinin önemi ise, hangi maddeyi oluşturduklarına bakılmaksızın, belirli bir ölçekte küçültüldüklerinde onun bileşenlerinin yapılarını değiştirerek, farklılaştırmasından geliyor. Çünkü nano ölçekte küçüldüklerinde atomlarla ve onların dizilişleriyle onları manipüle etmek mümkün hale geliyor ve malzemeler, ürünler daha önce gerçekleştirilemeyen bir biçimde teknolojik olarak yepyeni özellikler kazanıyor.  Böylelikle de ihtiyaca uygun sınırsız bir biçimde yepyeni ürünler geliştirilebilmeye imkânı veriyor. Nano teknolojiyle, reaksiyona girmeyen metaller bu sayede reaksiyona giriyor, iletken olmayan malzemeler iletken oluveriyor.

Nano Teknolojisinin günlük yaşamımızdaki yeri

Nanobilim ve nanoteknoloji, bilişim ve haberleşmeden başlayarak ardından savunma sanayi, uzay ve uçak teknolojileri ve hatta moleküler biyoloji ve gen mühendisliğine kadar uzanan geniş bir alana sahiptir. Hemen tüm sektörler, kullanmakta oldukları malzemeleri nanometre seviyesine getirip, özelliklerinin nasıl değişeceğini ve bu değişimin üretim teknolojilerine ve dolayısıyla ürünlerine nasıl yansıyabileceğini inceliyor.

Günlük Yaşamımıza Giren Nano Teknolojik Ürünler

 Nano teknoloji kullanılarak üretilmiş ürünler içinde kir tutmayan duvar boyaları, küvet ve lavabolar, kirlenmeyen ıslanmayan ve ütü gerektirmeyen kumaşlar, bakteri ve mikropları öldüren filtreler, çeşitli yüzeyler, el ve yüz kremleri, tenis raketleri, tenis topları, mantarları ve bakterileri öldüren çoraplar yer alıyor.

Nanoteknoloji Mühendisleri Nerede Çalışır?

Piyasa oldukça geniş çalışma alanı vardır. Özellikle üretimin olduğu yerler başta olmak üzere pek çok alanında çalışabilir. Genel olarak çalışabileceği alanlar nelerdir? Gelin, yakından inceleyelim.

  • İlk olarak üretim tesisleri,
  • Beyaz eşya sektörü,
  • Otomotiv – havacılık sektörü,
  • Gıda sektörü,
  • Tekstil sektörü,
  • Petrokimya sektörü,
  • Enerji sistemleri sektörü,
  • Biyomedikal sektörü,
  • Savunma sanayi sektörü,
  • Ağır sanayi sektörü,
  • Demir – çelik,
  • Metal – seramik – cam
  • ARGE Birimleri
  • Memur olarak (Üniversiteler de araştırma görevlisi, kamuda mühendis vs.)

Mesela; Nano Mühendisleri, nanopartiküller kullanarak giysilerin üzerine uygulanan kaplamalarla, su geçirmez, kendi kendini temizleyen, güneş ışınlarını engelleyen veya antistatik özelliklere sahip, hatta ütü istemeyen kumaşlar, kıyafetler üretilebilmektedir. Kir tutmayan giysiler, ütü istemeyen gömlekler, yağmur geçirmeyen kumaşlar, hep nano teknoloji ürünüdür.

Nano Mühendisleri, nanoteknolojinin insan sağlığına uygulanmasıyla, tıbbi tanı, önleme ve tedaviyi geliştirme, hatta dokuları ve organları yenilemek için sayısız potansiyele sahip olduğu düşünmektedir.

Yaraları hızlı bir şekilde iyileştirmeyi sağlayan ilaçların nanopartiküller aracılığı ile yara yüzeyine uygulanması sonucunda birkaç gün içerisinde iyileşme ortaya çıkabilmektedir.

Temel inşaat malzemeleri çimento, beton ve çelik nanoteknolojiden yararlanarak ve nanoparçacıkların ilavesi ile daha güçlü, daha dayanıklı, kendini iyileştirici, hava temizleyici, ateşe dirençli, kolay temizlenebilen betonların ortaya çıkmasını sağlanmaktadır. Nanoteknoloji ile cam ve pencerelere, enerji tasarrufu, kolay temizleme, UV kontrol ve fotovoltaik özellikler kazandırılacaktır.

Nanoteknoloji Mühendislerinin Maaşları Durumları

Piyasa oldukça geniş çalışma alanı olduğunu yukarıda bahsettik. İlk başlangıç, orta kalifiyeli personel ile üst düzey kalifiyeli personelin maaşlarında farklılıklar olmakla beraber maaşları dolgundur. Kazançları, ortalama maaşın üzerindedir. Tabi çalıştığı işletmeye bağlı olarak maaşları değişmektedir.

Nanoteknoloji Mühendisliği Eğitimini nerelerde alabilirim?

Ankara’da TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, İstanbul’da Yeditepe Üniversitesi, Uşak Üniversitesinde Mühendislik Fakülteleri altında Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölümlerinde okumak mümkündür.

Geleceğimizi çocuklarımız yönetecek.

Gelecek, çabuk geliyor. Geleceğe çocuklarımızı hazırlamak için hemen harekete geçmeliyiz. Geleceğimizi çocuklarımız yönetecek. Çocuklarımızı geleceğe, geleceğin mesleklerine hazırlamalıyız.

Çocuklarımıza, geleceğin yeni mesleklerinin gerektirdiği yeterlikleri kazandırma yolunda bazı adımları görmekten memnuniyet duymaktayım.

Şimdiki çocuklar harika. Gençlerimize, AR-GE için gerekli ortamları hazırlayalım, onları destekleyelim.

Geleceğimizi oluşturan Ey Türk Gençliği!

Size güveniyoruz.

İyi ki siz varsınız…

Muhtaç olduğun kuvvet damarlarındaki asil kanda mevcuttur.

 

Namık Kemal YILDIZ