Bayram namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Bayram namazı niyeti ve kılınışı

29 Mart 2024 - 07:52

Bayram namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Bayram namazı niyeti ve kılınışı

Bayram namazı nasıl kılınır? Kaç rekattır? Bayram namazı niyeti ve kılınışı
Son Güncelleme :

31 Temmuz 2020 - 4:15

2020 Kurban Bayramı gelip çattı. Tüm İslam aleminin en değer verdiği günler arasında yer alan Kurban Bayramı 31 Temmuz Cuma günü itibari ile başladı ve 4 gün sürecek. Vacip olan Kurban ibadetinin yapılacağı bu özel günler, bugün kılınacak bayram namazı ile başlayacak. Bayram Namazı vacip olan bir ibadettir. 2 rekatlık bu namaz sabah namazı ile öğle namazı arasında, kuşluk vakti çıktıktan sonra kılınır. Bayram namazının kılınışı, nadir zamanlarda olmasından dolayı konuyu unutanlar için bir kez daha karşınızda. İşte Kurban Bayramı namazının niyeti ve tarifi.

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR? NASIL NİYET EDİLİR?

Kurban Bayramı namazı 2 rekattır. Bayram namazları bireysel değil, cemaat ile camide kılınmak zorundadır. Namaz boyunca imama uyulur. Bu nedenle niyet ederken; "Niyet ettim Allah rızası için Kurban Bayramı Namazı'nı kılmaya, uydum hazır olan imama" denir.

İlk rekatta tekbir getirilir ve eller bağlanır. İmam ve cemaat içinde subhaneke'yi okur. sonra fasılalar halinde;
Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır, Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır. imam; sessizce "Euzü besmele" çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

Ardından rüku ve secde yapılır ve ikinci rekata geçilir.

2. Rekatta eller yine bağlanır. İmam Fatiha'yı ve sureyi okur. Cemaat sadece dinler.

Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır, Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır, Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

Rüku ve secdenin ardından bu sefer oturulur. Tahhiyat ve salli barik okunur. Selam verilerek namaz biter.

Namaz sonrasında teşrik tekbirleri getirilir.

Bayram namazı bu şekilde tamamlanmış olur.

Maksat İstihdam