
Türkiye'de çalışanların neredeyse yarısını teşkil eden asgari ücretliler Covid-19 döneminde neredeyse unutuldu. Asgari ücretle çalışan milyonlarca kişi için bu dönemde herhangi bir ek ödeme, teşvik veya yardım çıkmadı. Her ne kadar kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izne maaş desteği ile istihdamın korunmasına çalışılsa da, aktif olarak çalışmaya devam eden asgari ücretliler ekonomik zorluklar altında eziliyor. Bu kapsamda asgari ücretliye ek ödeme beklentisi en önemli konular arasında yer alıyor.
Asgari ücretliye bayram ikramiyesi için söylentiler yeniden başladı. Fakat bunun olmayacağı neredeyse belli oldu. Bunun yerine önceki asgari ücret belirleme döneminde sendikaların ve siyasilerin de sıkça dillendirdiği vergi kaynaklı ek ödeme için yasa teklifi verilmiş durumda.
TEKLİF İLE ASGARİ ÜCRETE ZAM GELECEK
Meclis açıldığı an gelecek olan yeni yasa teklifi ile milyonlarca işçinin maaşına vergiden kaynaklı gelen kesintilerin amorti edilmesi planlanıyor. Özellikle muhalefet partileri, asgari ücretliden kesilen vergilerin maaşlara ek ödeme olarak yansıtılmasını talep ediyor.
Corona sebebiyle yavaşlayan ekonominin fiyatları adeta uçurması artık bunu zaruri kılmaya başladı bile. Eğer teklif kabul edilirse 2020 ortasında asgari ücrete zam gelmesi içten bile değil.
CUMHURBAŞKANI DA SICAK BAKIYOR
Asgari ücret zam döneminde milyonlarca işçiye 'destek sözü' veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete ek ödeme meselesinde de "Kesinlikle bir müjdemiz olacak, arkadaşlar çalışıyor" ifadelerini kullanmıştı.
YILDA 4 İKRAMİYE BEKLENİYOR
Gelecek yasa teklifinin içeriğinde asgari ücretliye yılda 4 kez ikramiye verilmesi istenecek. 4 periyotta 456 TL olarak düşünülen bu teklif ile 2020 asgari ücret tutarının da arttırılması istenecek.
Bu esnada işverenlere uygulanan 75 TL asgari ücret desteği de kaldığı yerden devam edecek.
KONU İLE İLGİLİ GELİŞMELER YAŞANDIKÇA KAÇIRMAK İSTEMİYORSAN---TIKLA-GRUBUMUZA KATIL
